Gepard

Geparden adskiller sig fra andre kattedyr på flere punkter. De fleste kattedyr er tilpasset et liv i skovmiljøer og anvender en jagtteknik, hvor de sniger sig ind på deres bytte. Løven, der som geparden fortrinsvis lever på den åbne savanne, jager i flok, hvorimod geparden som det eneste kattedyr har indrettet sig på at løbe sit bytte op.

Geparden er verdens hurtigste pattedyr og er med sin slanke krop, sin store brystkasse, lunger og hjerte specielt bygget til denne jagtteknik. Lugtesansen er ikke så veludviklet hos kattedyr som hos f.eks. hunde, hvorimod synet er meget skarpt og det er lige præcis, hvad geparden har behov for på den åbne savanne.
Modsat andre kattedyr er geparden ikke i stand til at trække sine kløer ind, og kløerne er derfor udsat for et vedvarende slid. Geparden er således ikke god til at klatre, men har til gengæld altid skridsikre "pigsko" på til en hurtig jagt.

Voksne geparder lever oftest alene, men grupper af unge hanner fra samme kuld, lever ofte sammen og drager bl.a. fordel af at kunne jage i flok, og hjælpes med at holde øje med større rovdyr.

Tidligere var geparden vidt udbredt i store dele af Afrika og Asien, men jagt, indfangning, og ødelæggelse af gepardens leveområder har reduceret bestanden stærkt. I Asien er geparden næsten udryddet og kun små isolerede bestande findes tilbage i Iran.

Den samlede verdenspopulation af geparder især gennem de seneste år faldet til bare 7.000 til 10.000 dyr. Derfor indgår geparden i blandt andet EEP programmet for bevarelse af udryddelsestruede dyrearter.

Fakta

Gepard

Acinonyx jubatus

Størrelse: L: 1,1 til 1,5 meter
S.højde: 60-90 cm
Vægt: 35-70 kg
Føde: Antiloper og andre mellemstore
og små pattedyr
Drægtig: 90-95 dage
Antal unger: 2-5
Biotop: Savanne
Status: Liste I
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.