Krontrane

Krontranen er den mest farverige i tranefamilien. Denne smukke fugl  har fået sit navn efter dens flotte krone af gule, stive fjer, der rejser sig som en vifte fra dens baghoved.
Modsat de fleste andre tranearter, som lever i kær og moser, lever krontranen på Afrikas tørre savanner. Udenfor ynglesæsonen færdes krontraner i store flokke, men i yngleperioden holder parrene sig for sig selv. Krontraner danner par for livet, hvis formeringen ellers er vellykket.
Krontranen er kendt for tranedansen som udføres under kurtiseringen. Denne dans er især vigtig for de unge par. Hannen og hunnen vandrer rundt om hinanden med udbredte vinger, mens de bukker med hovedet for at vise deres kroner frem. Ind imellem foretager de høje spring for derefter at stoppe op og stå helt stille, hvorefter dansen starter igen. Krontranen yngler i vådområder, hvor den laver en tyk, flad rede af græs og siv. Oftest ligger reden på jorden, men kan også bygges i træerne. Begge forældre hjælper til med at udruge æggene.
Udenfor ynglesæsonen søger fuglene ofte efter føde i flok. Krontranerne går på en række og stamper hårdt i jorden så smådyr, så som insekter, orme, frøer, slanger og firben.  bliver bange og kommer ud af det høje græs.

Krontranen holdes også som tamdyr især på gårde mest fordi den er dygtig til at tage forskellige skadedyr.

Fakta

Krontrane

Balearica regulorum gibbericeps

Størrelse:  Højde 1,0-1,1 m
Vægt: 3-4 kg
Føde: Plantedele, frø, græs
græshopper, tusindben
regnorme og laver
Rugetid: 28-31 dage
Antal æg: 1-4
Alder: 10-15 år
Levestand:  Savanne
Bestand: Ikke truet


 

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.