Løve

Ree Park Safari er engageret i et internationalt avlsprojekt med det formål at bevare  Katanga løven, en af 6 tilbageværende løveunderarter.

Løver er en af de største medlemmer af katteslægten og er bl.a. karakteriseret ved deres robuste ydre. Pelsen er sandfarvet over det meste af kroppen, men bryst- og bugregionen er hvid. Forskellen på de to køn ses for eksempel på den voksne hans imponerende manke. Denne manke sættes når hannerne når en alder af ca. tre år og kan have alle variationer mellem lys og mørk. Ofte ses det, at mankerne er kraftigst hos hanner, der lever på den åbne savanne.

Løveunger er mere grålige i pelsen, som desuden har tydelige brune pletter, indtil de er omkring tre måneder. På tæt hold kan man dog se tilbageværende pletter på maveregionen, især hos løver fra Østafrika.


Den afrikanske løve lever hovedsageligt i beskyttede områder syd for Sahara, men findes ikke i ørkener og regnskove. Tidligere strakte udbredelsen sig over det nordlige Afrika og til det sydvestlige Asien. Den asiatiske løve tilhører den sidste tilbageværende slægt af denne udbredelse, som tidligere strakte fra Grækenland til Central Indien.


De afrikanske løver foretrækker de åbne savanneområder, hvor der findes forholdsvis store byttedyr og tilstrækkeligt med bevoksning til at løverne kan skjule sig i de hede middagstimer og under jagten.

I gode territorier, vil løveflokken kunne tillade sig at hvile, i helt op mod 20 timer pr. dag. Flokken er mest aktiv sent ud på eftermiddagen, hvor medlemmerne plejer deres sociale bånd, indtil ved nattetid, hvor hunnerne drager ud på jagt.
Løver er de eneste kattedyr, der lever i flok. En løveflok består af en gruppe relaterede hunner med unger samt en eller flere udefrakommende hanner.
Der er ikke mange der ved det, men løven er en truet dyreart. Størrelsen på den tilbageværende bestand er stadig et omdiskuteret emne i zoologiske kredse. Men det vurderes, at der på verdensplan findes 15.000 - 25.000 løver tilbage i naturen.

Allerede nu er de første to underarter: Berberløven (Panthera leo leo) og Capeløven (Panthera leo melanochaita) uddøde. De traditionsrige løvejagter har været med til at nedbringe antallet af løver. Men den primære årsag til løvens tilbagegang er ødelæggelse og reducering af løvernes oprindelige leveområder. Mange løver lever i afgrænsede områder, hvor der ikke er mulighed for tilgang af nye løver. Dette giver på sigt store genetiske problemer med f.eks. indavl.

Fakta

Løve

Panthera leo

Længde: 2,4 - 3,3 m
S.højde: 1,1 - 1,2 m
Vægt: 126-272 kg
Udbredelse: Hovedsagligt i beskyttede
områder syd for Sahara,
dog ikke i ørkener
og regnskove
Føde: Større byttedyr
Levetid: 14 år i naturen
max 30 år i fangeskab
Kønsmoden: Hunner: 4 år
Hanner: 5 år
Drægtig: 3,5 måned
Antal afkom: 1-6 unger, gennensnitlig 3 stk.
med 2 års mellemrum
Bestand: Truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.