Sort næsehorn

Oprindeligt levede det sorte næsehorn over store dele af afrika, syd for Sahara, med undtagelse af afløbsområdet for Congo floden. I dag findes det udelukkende i Cameroon, Kenya og Syd Afrika, og kun i små fragmenterede områder.

Det sorte næsehorn lever i meget varierede habitater. De findes i områder lige fra ørkener til græssletter, og lever ligeledes i både trope og sub-tropeområder. Oftest ses de dog i områder, hvor græssavanne støder op til skovområder. Hvis der er mulighed for det, lever det sorte næsehorn med maksimalt 25 km til vand.

Det sorte næsehorn er, præcis som sin hvide slægtning, gråt. Vildledende farveangivelser, stammer fra en fejloversættelse af det engelske ”wide”, der hentyder til det hvide næsehorns brede mund, der er perfekt tilpasset til at græsse med.
Det sorte næsehorn kendes derimod på sin spidse ovelæbe, som det benytter, nærmest som en lille snabel, til at æde blade med. Ydermere har de sorte næsehorn mindre hoveder, kortere ører og kortere horn, end det hvide næsehorn.

Huden er hårløs, på nær langs randen af de afrundede ører. Gennemsnitligt har det sorte næsehorn en skulderhøjde mellem 1,4 og 1,8 m, hannerne er ofte lidt større end hunnerne.

Det sorte næsehorn har to horn, hvoraf det forreste ofte er længst. hornene er ikke lavet af knogler, men derimod af keratin, som vore negle og hår også består af. Det forreste horn kan måle helt op til 128 cm, hvorimod det bagerste horn, ”kun” kommer op på ca 50 cm. I visse tilfælde kan enkelte individer have et tredje men meget mindre horn.
Hunnernes horn er oftest længere, men tyndere end hannernes.


Jagt på næsehornets horn

Krybskytteri er desværre blevet et stigende problem for alle arter af næsehorn, også det sorte næsehorn, som vi har i Ree Park.

Krybskytte kartellernes jagt på hornene, som hovedsagelig er eftertragtede på det asiatiske marked, er nu også nået til zoos, safariparker og museer.
Derfor er alle vores næsehorn beskyttet og overvåget 24 timer i døgnet.

Vi samarbejder med det lokale politi, og internationalt samarbejder vi, gennem vores netværk og europol, på at beskytte næsehornene. Alle udstillede horn fra næsehornet i Ree Park er derfor kopier, som er lavet af plastik.

Fakta

Sort næsehorn

Diceros bicornis

Længde: 3-3,75m
Vægt: 800-1400 kg
Udbredelse: Cameroon, Kenya og Syd Afrika
Føde: blade, kviste, urter, små træer
bælgplanter og græs
Levetid: 30-35 år i naturen
max 49 år i fangeskab
Kønsmoden: Hunner: 5-7 år
Hanner: 7-8 år
Drægtig: 18 måneder
Antal afkom: 1
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.