Struds

Strudsen er verdens største fugl. Den har ingen fjer på hverken hals eller  ben og er ligesom andre strudsefugle ikke i stand til at flyve. Derimod kan den løbe stærkt. Over korte afstande kan den nå en topfart på op til 70 km/t og en skridtlængde på 3,5 m. Strudsen bruger desuden de veludviklede ben til spark, hvis den føler sig truet. Strudsen har kun to tæer på foden, hvor andre fugle har 3 eller 4.
Hos begge strudseunderarter er hønen helt gråbrun og hannen sort med hvide hale- og svingfjer. Disse to farve varianter er meget brugbare under udrugningen af de store strudseæg. I en rede skrabet i sandet lægger alle hunnerne i hele flokken, deres æg og herefter vil hannen og alfahunnen udruger dem. Normalvis ruger hannen på æggene om natten og hunnen om dagen. Arbejdsfordelingen kommer af, at hannen er bedst camufleret om natten med sin sorte fjerdragt og hunnen med sin brune fjerdragt falder bedst i med omgivelserne om dagen.


Strudsen er kendt for sine "børnehaver", hvor flere høner slår sig sammen om pasningen af mange kuld unger. I disse børnehaver kan der være over 100 kyllinger, men kun ca. 15% af disse kyllinger vil blive mere end et år gamle, resten bliver spist af sjakaler eller andre rovdyr.

I 1800-tallet var strudsefjer som hattepynt høj mode i Europa, men i dag er det strudsens kød og skind, der værdsættes af mennesket. Strudsen kan over korte distancer løbe op til 70 km i timen.

Fakta

Struds

Struthio camelus

Størrelse: 1,9-2,7 m
Føde: Græs, frø, blade,
græshopper og firben
Antal æg: 10-12
Rugetid: 42 dage
Levested: Savanne, ørken
Bestand: Ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.