Vandbuk

Vandbukken er en stor antilope, som altid befinder sig i nærheden af vand, eks. søer eller floder.
Vandbukken er et socialt dyr, der lever i grupper på op til 25 individer. En flok består af hunner og deres unger og en enkelt dominerende han. Det ses af og til at der er et par lavere rangerende hanner i flokken, der hjælper med at forsvare territoriet, men den dominerende han, forhindre dem i at parre sig.
Ofte får dyr unger, når mængden af mad og vand er på sit højeste. Men da vandbukken lever ved vandet, er der sjældent fødemangel, hvilket betyder at de får unger året rundt. Hunnerne passerer hele tiden gennem forskellige hanners territorier, og når de er parringsvillige opfatter hannerne i deres nærhed det lynhurtigt.
Ungerne fødes og gemmes under en busk ved floden, moderen er ikke meget for at forlade ungen, men gør det dog, når det bliver nødvendigt for hende at græsse. Efter en måneds tid begynder ungen af følge hunnen, og omkring 9 mdr. alderen kan den klare sig uden hjælp.
Vandbukken har en række forskellige fjerder, hvoraf kan nævnes leoparder, løver og hyæner. Når de opdager faren, vil de enten trykke sig ned mod jorden, eller flygte ud i vandet for at gemme sig. Vandbukken kan gemme sig så kun næseborene stikker op, den er også en dygtig svømmer, så det kan være endnu en forsvars-strategi.
Antallet af vandbukke er faldende grundet jagt, men er stadig vidt udbredt i store områder.

FAKTA

Vandbuk

Kobus ellipsiprymnus defassa

Skulderhøjde: 120-130 cm
Længde: 190-220 cm
Vægt: 160-240 kg
Levested: Sydøstlige Afrika,
i områder nær vand(søer eller floder)
Levetid: Op til 18 år i fangeskab
Kønsmoden: 1 år
Drægtig: 272-287 dage
Antal unger: 1
(sjældent 2)
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.