Baktrisk kamel

I Gobiørkenen i det centrale Asien forekommer der fortsat en lille vild population af den topuklede kamel, men langt størstedelen af de topuklede kameler tjener mennesket som ride- og pakdyr. I næsten 4500 år har mennesket anvendt den topuklede kamel som arbejdsdyr, og den er fortsat et vigtigt arbejdsredskab for befolkningen i store dele af Asien.

Den topuklede kamel har tilpasset sig det ekstreme klima, der hersker i Gobiørkenen. Den tykke pels beskytter dyret mod kulden, som i vinterperioden kan nå helt ned på -30 grader celsius. I slutningen af foråret fælder dyrene denne pels og er således tilpasset temperaturer på op til 50 grader celsius i sommermånederne. Hos f.eks. mennesket undgås overophedning af legemet gennem svedens fordampning fra huden, men kamelen er modsat andre pattedyr i stand til at hæve sin kropstemperatur fra 34 grader celsius til 41 grader celsius uden at få febersymptomer. Kamelen vil således først begynde at svede, når kropstemperaturen overstiger 41 grader og væsketabet kan dermed nedsættes væsentligt. Normalt vil der hos pattedyr også finde et større væsketab sted gennem urin og fæces, men også her sparer kamelen på vandet ved at koncentrere sine efterladenskaber. En kamel kan tåle et væsketab på ca. 30% af sin vægt. Sammenlignet vil et menneske fungere dårligt ved væsketab svarende til blot 5-10% af legemsvægten. Kamelens pukler fungerer som fedtdepot, altså reservenæring.

Kamelens fødder består hver af to tæer med trædepuder, som kan bredes ud, så kamelen let opnår fodfæste i løst sand. Kamelens lange øjenvipper sidder i dobbelte rækker, de små uldhårede ører og de lange smalle næsebor, der kan lukkes, er en tilpasning der beskytter dyret mod sand og støvpartikler i luften.

Fakta

Topuklet kamel - baktrisk kamel

Camelus bactrianus

 

Størrelse: Længde 2,6 m.
s.højde 2 m.
Vægt: 600 kg.
Føde: Græs, grene og blade
Drægtig: 370-440 dage
Antal unger: 1
Biotop: Gobiørkene
Status: Kritisk truet i naturen
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.