Påfugl

Den indiske påfugl er en rigtig charmør, hvor hannerne forsøger at tiltrække sig så mange hunners opmærksomhed som muligt. I yngletiden har de gamle kokke udvalgte pladser, hvor de spiller op for hønerne ved at danse og ryste med deres store udslåede hale. Den store hale er både besværlig og tung at bevæge sig rundt med, og den udgør en stor risiko for at ejeren bliver fanget af rovdyr. Halen er altså et tydeligt tegn på sundhed, styrke og evne til at overleve trods det handicap den medfører. Derfor vælger hunnerne kun de hanner, med de største og smukkeste haler, i yngleperioden.
Når yngleperioden er overstået vil hannerne smide de prægtige halefjer, og kun beholde de fjer, der benyttes under flyvningen. På denne måde udgør halen kun en risiko, i dén periode, hvor hunnerne vælger deres mager.

Natten tilbringes på faste pladser i høje træer, men da påfuglene flyver ned meget tidligt om morgenen, er de udsatte for ræve og andre rovdyr. Påfuglen er en god flyver og selv gamle kokke med stor hale flyver glimrende. Hunnerne laver deres reder på jorden. Det er derfor en farlig tid for hunnerne mens de ruger, og mens deres kyllinger er helt små. I Ree Park Safari ser vi heldigvis at nogle af hunnerne har fundet ud af at de er i sikkerhed på abeøerne. Her bliver de under hele rugeperioden og forlader først øerne når kyllingerne selv kan flyve op i sikkerhed i træer og buske.

Det siges at være Alexander den Store der indførte påfugle til Indien. I den græske mytologi fortælles, hvordan påfuglen fik sine "øjne". Argus, der havde øjne over hele kroppen, blev af Hera sat til at vogte den ko, som gudinden Io var blevet forvandlet til. Men guden Hermes dræbte ham og derefter flyttede Hera alle hans øjne over på påfuglens hale. Påfuglen blev herved symbol på himmeldronningen. Når den slår halen ud, ser man hele det stjernebesatte himmelhvælving.

Fakta

Påfugl

Pavo cristatus

Størrelse: 90-130 cm
Føde: Planter, frø, insekter m.m.
Antal æg: 4-8
Rugetid: 28 dage
Biotop: Lysninger og skovbryn
Status: Almindelig
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.