Rød panda

Den røde panda er ca. 55-65 cm lang med en 35-47cm lang og tyk hale med skiftevis lyse og mørke bånd. Hovedet er rundt med en kort, hvid snude. Den har store strittende, hvide ører og hvide kinder. Pelsen er lang, rødbrun og ret grov. Under den lidt grove yderpels er den mere blød og ulden. Bugen er typisk mørk/sort og det samme er benene. Benene er vinklet indad, hvilket giver pandaen en vraltende gang, men formidable klatreegenskaber. Farven kan variere lidt afhængig af udbredelsesområdet, hvor dyrene typisk er lidt mørkere i øst. Ansigtet er mest hvidt med rødbrune tårestriber (ikke som gepardens) under øjnene. Der er ingen farve- eller størrelsesforskel på hanner og hunner.

 

Leveområder
Den røde panda lever i bjergområderne i det nordlige Myanmar(Burma) og vestlige dele af Sichuan og Yunnan, typisk mellem 2200 og 4800 meter over havets overflade. Pandaen lever i tempererede områder i både løv og nåleskov, ofte med underskov af bambus og tætte buske/krat. Temperaturen er 10-25 grader med ca.350 mm nedbør årligt.

 

Adfærd og social levevis
Den røde pandas adfærd er meget afhængig af temperaturen, fødeemner, og om der er unger eller ej. Den røde panda lever normalt solitært, så hanner og hunner mødes altså kun i parringstiden. Pandaen er mest aktiv i skumringstiden, daggry og i nattetimerne(nocturnal). Pandaen lever mest i træerne og bevæger sig generelt meget langsomt på jorden. Når den skal ned fra et træ foregår det med hovedet først, og halen bruges til at holde balancen.

 

Fødesøgning
Den røde panda æder bær, skud, fugleæg, bambusblade, samt blade fra andre planter. Bambusblade er den primære føde. Pandaen bøjer bambusgrenene ned så den kan nå bladene med munden. Pandaen kan også bruge forpoterne til at føre føden til munden med

 

Formering og unger
Vokse pandaer har sjældent kontakt med hinanden uden for parringssæsonen. Under parringssæsonen duftmarkerer både hanner og hunner. Hannerne duftmarkerer med urin og ved at gnide deres kønsorganer mod træer, sten mm. Hunnen inviterer hannen til parring som foregår på jorden. Både hanner og hunner parrer sig med mere end en partner(polygynandrone).

 

Status
Pandaen er truet af skovrydning, befolkningstilvækst og andre menneskelige aktiviteter. Dette går ud over pandaens redepladser, føde og isolorer dyrene i små populationer af uboelige habitater. Den røde panda er også et yndet mål for pelsjægere og andre krybskytter som enten sælger skindet eller dyret til zoo, hvis det er fanget i en fælde. Skindet bruges bl.a. hatte og halen som støveklud. Skindet bliver også brugt af brudgommen ved lokale kinesiske bryllupper. Pandaen er beskyttet og på liste II af CITES. Den blev erklæret truet i 1988.

 

I Ree Park
1 han og 1 hun, som lever i Asien anlægget fra 2011 .

Størrelse: 55 – 65 cm

Vægt: 3,7 – 6,2 kg

Udbredelse: Bjergene i Himalya, Nepal, Myanmar(Burma), Sichuan og Yunnan

Føde: blade og skud typisk fra bambus, bær, fugleæg mm.

Levetid: 8-10 år, max 14 år

Kønsmoden: ca. 18 måneder

Drægtighedsperiode: 134 dage

Antal afkom: 1 – 4

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.