Amerikansk bison

Den Amerikanske bison er mere kraftigt bygget end den europæiske bison. Pelsen er mørkebrun og på dyrets forkrop, forben og hen over skulderne, har den en karakteristisk mørk pelskrave. På den øverste del af ryggen findes en pukkel, der skråner ned til den spinklere bagkrop. Denne pukkel består især af de mange muskler, der skal til for at holde det store tunge hoved, og det er særligt veludviklet hos de ældre tyre.

Bisonokser kan være meget farlige, når tyrene kæmper mod hinanden, eller hvis køerne beskytter deres kalve. Men ellers er bisonokser meget fredelige dyr. De kan være legesyge, og elsker at støvbade og svømme. Bisoner er utrolig adrætte og hurtige, når man tager deres størrelse i betragtning. De kan løbe op til 60 km/t og holde farten over længere strækninger. Bisonens forsvar mod rovdyr er dog mest effektivt, hvis de formår at stå stille. Her vil de største og stærkeste dyr stille sig i en beskyttende rundkreds, om kalvene. Selv de farligste rovdyr, må oftest give op, ved et sådant møde med en mur af spidse horn.

Den Amerikanske bison var engang udbredt over store dele af de amerikanske prærier, hvor de levede i et naturligt samspil med både de andre græsædere, og med præriens rovdyr og indianere. Man mener at der før Columbus' ankomst til Amerika, levede omkring 60 millioner bisoner på de Amerikanske prærier. Desværre medførte den hvide mands brutale nedskydninger, at den amerikanske bisons antal blev reduceret under 1000 individer i 1890.

Den Amerikanske bison er nu beskyttet ved lov, og lever i beskyttede områder og nationalparker.

Fakta

Amerikansk bison

Bison bison bison

Størrelse:

2,10-3,80 cm
længden

Vægt: 350-1000 kg.
Føde:

Græs

Drægtig: 285 dage
Antal unger: 1 stk.
Alder: 40 år
Levested:

Åbent græsland i
Nord Amerika

Bestand: Ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.