Amerikansk sortbjørn

Selvom at farven sort indgår i sortbjørnens navn, er det den art af bjørne, der ses i flest forskellige farvevariationer. Man vil derfor kunne se sortbjørne, i alle variationer af sort, grå, brun, lysebrun og nogle er endda næsten helt hvide.

Sortbjørnen er en formidabel klatrer, og pga. dens kraftige og krogede kløer vil den med lethed kunne klatre op i et hvilket som helst træ, enten ved fødesøgning eller under flugt. Kløerne er også effektive redskaber, når der skal samles føde og fanges fisk. Sortbjørnens lugtesans er meget veludviklet og man har observeret bjørne, der er vandret meget lange afstande fordi den havde færden af et bytte. Til gengæld er dens syn ikke specielt godt, hvilket gør det til en god ide at larme når man færdes i bjørneområder, så man ikke kommer til at overraske en bjørn uforvarende.

Sortbjørne er altædende, men dens fødevalg består hovedsageligt af vegetabilsk materiale, så som bær, frugt, nødder, græs, rødder, skud, bark o. lign. Derudover vil den i perioder, specielt om foråret når den kommer ud af hi, spise insekter, fisk og små pattedyr. Det er på det tidspunkt, at den har det største behov for protein, idet den mister en meget stor del af sin muskelmasse mens den er i hi.

Hunnen får 1-4 unger ca. hvert andet år, og de bliver altid født i januar/start februar mens hun ligger i hi. Når ungerne fødes vejer de ikke mere end 200-400 gr og er næsten helt nøgne og blinde. De bliver hos moderen inde i hiet hele vinteren og vejer 2-5 kg når de kommer ud til forår i marts/april. De bliver fravænnet modermælk ved 6-8 mdrs. alderen men bliver ved moderen til de er et par år gamle. I denne periode er noget af det farligste ungerne kan møde, sortbjørne hanner. De kan nemlig finde på, at slå ungerne ihjel, så hunnen hurtigere vil gå i brunst igen. Af denne grund, bor hanner og hunner med unger, på hver sin side at det store Nordamerikanske fort, i Ree Park Safari.

Fakta

Amerikansk sortbjørn

Ursus americanus

Størrelse: 1,6-1,9 (inkl. hale)
Vægt: 40-400 kg.
Føde: Planter, små pattedyr,
frugt og ådsler
Drægtig: 220 dage
Antal unger: 2-3
Alder: 25 år
Levested: Skov
Bestand: Ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.