Generationsskifte i ulveflokken

Det er nu 10 år siden at de arktiske ulve indfandt sig på prærien i Ree Park. Ejer af safariparken Karsten Ree, afhentede selv en hunulv fra den tyske dyrepark Rügen, samt en hanulv fra South Dakota i USA, hvoraf sidstnævnte transport bl.a. blev fulgt at DR1 i programmet ’Tæt på dyrene’. Ulvene blev navngivet henholdsvis Lili Marlene og Blue Moon.

Det har været 10 fantastiske år med Lili og Blue som alpha par og man kan kun tillade sig at drømme om så uproblematisk og harmonisk en ulveflok som den Lili og Blue stod i spidsen for. Flokken talte på sit højeste 16 individer i sommeren 2015, så hvert år er der med møje og omhu blevet født og opfostret nye familiemedlemmer. Blue havde ved sin ankomst til Ree Park en anslået alder på ca. 2 år og alderen var efterhånden ved at sætte sig sine tydlige spor. Gangen var blevet stiv og det meste af tiden foretrak Blue at ligge ned som centrum for sin flok. Det ville have været en let sag for en af hans stærke sønner at slå ham af tronen, men med deres karismatisk ro forblev Blue og Lili de altoverskyggende alphaer i flokken lige til det sidste.

Det stærke alpha par

Når man holder en art som ulven i fangenskab høre det med til ansvaret, at vurdere og træffe en beslutning om hvornår det er tid til ”vagtskifte”, altså hvornår tiden nærmer sig og det gamle alphapar ikke længere kan stå distancen. I det øjeblik ét af alpha dyrene forsvinder skal man nemlig være forberedt på at hierarkiet i gruppen kan blive sat på en gevaldig og ikke sjældent dødelig prøve.

I Ree Parks rovdyr sektion, var der ingen tvivl om at sæsonen 2015 ville blive den sidste sommer for vores gamle alphapar. Det var tid til at gribe ind og stilfærdigt sikre en fredelig etablering af et nyt alphapar til at tage over. Det var samtidig så heldigt at grundet den enorme ombygning af Ree Park til sæsonen 2016 hvor Jernbanen ’Nordamerika Expressen’ åbner og bl.a. køre igennem anlægget for parkens ulve, så var der hele to gode grunde til at få taget en dyb indånding og få sat gang i den lidt tunge proces det er, at skulle sige farvel til dyr man holder af og som rigtig mange gæster igennem tiden har beundret og kendt til. Det store anlægsarbejde med jernbanen stod for døren og Lili og Blue skulle afsted.

Foerste_fangst_generationsskifte

Dette er første succesfulde fangst, tre ulve i et hug, men så skulle der gå næsten halvanden måned før ulvene ved hjælp af ny teknik lod sig indfange igen.


Den svære indfangning 

Planen var at indfange hele flokken og flytte den del af flokkens individer som skulle videre til andre parker eller forblive i Ree Park til parkens karantæne station, hvor de skulle opholde sig hen over vinteren. En ting er dog planlægning og gode hensigter, noget andet realiteter og arbejdet med højt intelligente dyr som ulve, der i udpræget grad har sans for selv de mindste forandringer og derfor hellere holder sig på afstand end at risikere noget uventet.

Det tog hele to måneder før det lykkedes at få styr på alle tropperne. Det blev nødvendigt at skifte taktik flere gange under vejs og slutteligt blev det en enkel men effektiv blanding af højteknologi blandet med urgamle jagtteknik som sikrede en fredelig og uproblematisk flytning.

Ulve bliver, når de vil, og særligt når de er under pres, forvandlet til ultimative gravemaskiner der i løbet af ingen tid kan grave enorme huller og dybe gange for at undslippe fangenskab. Idet en del af indfangningen foregik ved at lokke ulvene ind i et stort aflukke som ulven intetanende selv udløste lukke mekanismen til, handlede det om at være hurtigt fremme når først ulven er indespærret, for at undgå at dyret beskadiger sig selv og stressede for meget. Indfangningsområdet var derfor overvåget med 24 timers kamera alarm, som i tilfælde af aktivitet udløste et signal som parkens personale hurtigt kunne rykke på.

Mange gode forslag og ideer fra hjælpsomme kollegaer er til strømmet os, men at skånsomt forsøge at bedøve 16 ulve ned i et så store ulveanlæg som det der findes i Ree Park er ganske enkelt ikke noget man bare lige gør. Ulvene i Ree Park har med vilje aldrig været socialisere,t og vi kommer derfor sjældent tæt på gruppens individer. Skulle man være heldig at få sat bedøvelsespilen i et enkelt individ, ja så kan man næsten være helt sikker på, at fra da af holder alle andre ulve behørig afstand uden for bedøvelsesriflens formåen.

På vagt 24/7

Når kameraet udløste sin alarm, skulle det gå stærkt og i løbet af minutter ville en af parkens biler indfinde sig på stedet for at sætte en bedøvende pil i baglåret på den ”uheldige” og det på et hvilket som helst tidspunkt på døgnet. Gruppen af ulve i Ree Park bestod i det væsentligste af handyr som alle på nær Blue blev flyttet til Ree Parks karantæne område. En af de sidste ulve der overgav sig var måske ikke overraskende Blue Moon selv. Han havde i dage cirklet omkring det ”mystiske” område men hele tiden bare på patrulje. Måske ikke så sært at han var mistroisk på dette tidspunkt, for næste hele hans familie var forsvundet den vej igennem uden at vende tilbage. Hver gang et medlem forlod gruppen og blev båret væk fra anlægget var det akkompagneret af ivrige ulvehyl og hver gang var det anført af Bule Moon. Men da Blue selv måtte overgive sig til søvnen var alt til gengæld stille. Der var ingen til at tage initiativet, ingen der vidste hvordan det var at være foruden. Et halvkvalte piv var alt hvad det kunne blive til som afskedssalut.

Sidste_ulv_1  Sidste_ulv_2

Den sidste ulv som blev overflyttet til det midlertidige hegn var et 50 kg tungt pragteksemplar af en hanulv, og hvem ved, måske er han Ree Parks nye alpha New Moon 


Blue og Lili er ikke længere, men det er til gengæld deres stærke og gode gener repræsenteret i en hel flok af store stærke sønner som i årene fremover skal danne base for Ree Parks nye ulveflok. Allerede her i foråret ankommer en hunulv til flokken og lad os håbe at hun bliver bare tilnærmelsesvis en lige så prægtig alpha tæve som hendes forgænger Lili

 

Nåå… ja! og så skal det lige med, at befinder man sig en stille aften i det umådeligt naturskønne område nær Stubbesø på Djursland så er det atter muligt at høre en vaske ægte flok ulve gøre hævd på deres territorium og der er vel næppe nogen tvivl om at de lidt endnu er ivrige efter at lokke en ensom hun ulv til for at sikre familiens eksistens.

 

 

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.