Elg

Elgen er med en skulderhøjde på op over 2 meter, den største hjorteart i hele verden. Tyrene kendes især på deres karakteristiske gevirer, som de udvikler i 6-9 års alderen. Geviret vokser helt frem til august eller september, og smides for de gamle tyres vedkomne omkring nytår, mens yngre hanner kan bære det helt frem til marts.

Elgen lever for det meste alene, og helst i blandingsskove med både nåletræer og løvtræer. Den trives især i fugtige områder, og elgen er en yderst habil svømmer, der kan blive under vandet i op til ét minut. Det ses også fra tid til anden, at svenske elge formår at svømme hele vejen til Danmark.  Herudover kan elgen løbe 56 km i timen.

Om foråret og sommeren lever koen og tyren hver for sig, men koen har ofte selskab af sine kalve. Elgene parrer sig om efteråret. Tyrene konkurrerer om en ko ad gangen, men i løbet af én sæson parrer en tyr sig ofte med flere køer. Under slagsmålene om køerne, kan tyrene komme så hårdt til skade, at de bliver et let bytte for rovdyr som ulv, bjørn og til tider jærv. Det følgende forår får koen 1 – 2 kalve.

Når kalvene er 5 måneder, dier de ikke længere hos moderen, men bliver hos koen, til hun får nye kalve. Hunnen plejer da at jage dem væk, men når de små nye kalve begynder at bevæge sig efter et par dage, forsøger de ældre kalve ofte at tilslutte sig hunnen igen.

Den amerikanske elg (Alces americanus) findes naturligt udbredt i store dele af Nordamerika, hvor den klassificeres som almindelig. 

Elgen har været næsten udryddet i Skandinavien, men bestanden er nu i voldsom fremgang, og man mener, at der findes langt over en ½ million elge i Skandinavien.

På trods af, at de går på vores nordamerikanske område, så er det den Skandinaviske elg (Alces alces), vi har i Ree Park Safari. 

Fakta

Skandinavisk elg

Alces alces

Størrelse:

Længde 2,4-3m,
skulderh. 1,6-2,3m

Vægt:

400-800kg, 
hunner 25 % mindre

Føde:

Blade, grene,
kviste, vandplanter
og græsser

Drægtig: 240-250 dage
Antal unger: 1-2
Alder: Op til 20 år
Levested:

Ved søer, moser
og skov

Bestand: Ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.