Hvidhovedet havørn

Havørnen spejder ud over vandet. Ser den et blink fra en fisk, svæver den lydløst ned, og tager fisken gennem vandoverfladen med sine skarpe klør. Dog er havørnen ikke for fin til at stjæle bytte fra andre dyr, eller til at spise fundne kadavrer.

Den hvidhovedet Amerikanske havørn, lever langs åbne floder eller havområder i Nordamerika. Endnu et krav til fuglenes territorie, er at der findes højtliggende redepladser, på f.eks. klippeafsatser eller i store træer. Redepladsen genbruges og udbygges hvert år, så den skal både være sikker og solid, da en havørne rede kan veje op til 2 tons. Man mener at den hvidhovedede havørn danner par for livet. Ungfuglene har brunt hoved. De hvide hovedfjer kommer først, når fuglen er omkring 5 år gammel.

Den hvidhovedet havørn har tidligere været truet pga. nedskydninger og forurening af deres leveområder. Bestanden var helt nede på ca 800 avlspar i 1972, på grund af DDT forurening af havørnens leveområder og byttedyr. DDT'en ophobede sig i dyrene gennem fødekæden, og medvirkede bl.a. at ørnenes æggeskaller blev for tynde til at kunne bære vægten af den rugende fugl. Efter omfattende rede-overvågnings projekter og lovændringer, er bestanden af vilde hvidhovedede havørne, nu oppe på ca 3000 ynglende par.

Den hvidhovede amerikanske havørn blev i 1782, valgt til at være Amerikas national fugl. Og er desuden et symbol på både vild natur og stolthed.

Fakta

Hvidhovedet havørn

Haliaeetus leucocephalus

Størrelse:

71-96 cm i længden
Vingefang 168-244 cm

Vægt: 4,5-6 kg.
Føde: Fisk, kadavere, fugle,
gnavere
Rugetid: 35 dage
Antal æg: 2
Alder: 40 år
Levesteder:

Langs åbent vand, med
høje træer eller klipper
langs bredderne

Bestand: Ikke truet

 

 

 

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.