Kalkun

Kalkunen lever frit i den åbne skov i Nordamerika, hvor den er langt den største fugl, med helt op til 11 kg.

Hun kalkunen er en ret anonym fugl, der er godt camufleret i den mørke underskov. Hannerne derimod er væsentligt større og mere iøjefaldende, med deres sorte fjerdragt, kobberfarvede hale og de karakteristiske hudflapper over og under næbbet. Normalt har disse hudflapper en svag rødlig farve, mens hovedet enten er rødt, hvidt eller blåt. Når kalkunen er ophidset og enten vil markere territorium eller imponerer hunnerne, pustes hudflapperne op, og skifter til en kraftig rød farve. Her vil hannerne desuden rejse fjerene på kroppen og halen, for at se større ud, og de kan ydermere finde på at larme med fjerene, pludre og at slæbe vingerne hen af jorden. Kalkunens karakteristiske pludren kan høres næsten 1,5 km væk.

Om vinteren samles kalkunerne sig dog i større flokke, og forsvarer i fællesskab territoriet. Først når foråret kommer deler de sig igen i mindre grupper.

Den vilde kalkun er relativ god til at flyve, og søger hyppigt skjul i træerne, hvor den også overnatter. Ellers tilbringer kalkunen det meste af dens tid på jorden. Dette kan dog være farligt da både losser, bjergløver, ulve, ørne, ugler og mange andre rovdyr, kan finde på at æde kalkuner. Heldigvis er kalkunen faktisk ret hurtig. Den kan nå en fart af 32 km/t når den løber, men hvis den flyver i lav højde over korte afstande, kan den nå en hastighed af hele 88 km/t.

Kalkunen er blevet genudsat i store dele af Nordamerika, hvor den ellers har været næsten udryddet pga. ødelæggelse af leveområder og overdreven jagt.

Da de første europæer fandt kalkunen i Amerika, identificerede de den som en form for perlehøne, som de kendte som import fra Tyrkiet, derfor blev den opkaldt efter dette land.

Fakta

Kalkun

Meleagris gallopavo

Størrelse: 0,76-1,20m
Vægt: 5-11 kg
Føde:

Nødder, frø, frugt, blade,
rødder - en lille del af deres
føde er insekter, orme og
snegle

Rugetid: 25-31 dage
Antal æg: 8-18
Alder: 1-2 år i naturen
Levesteder: Åben skov, Nordamerika
Bestand: Ikke truet

 

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.