Præriehund

De sorthalede præriehunde lever på de åbne græsvidder i Nordamerika. De er ikke kræsne hvad føde angår, men kræver at der er åbent vand i nærheden, samt at jorden hverken er for løs eller fugtig, til at bygge deres  gangsystemer i. Tidligere var den sorthalede præriehund vidt udbredt, men nu ses den fortrinsvist i beskyttede områder.

Præriehunden lever i storfamilier, med en enkelt eller to dominerende hanner. Hannerne er større end hunnerne, men begge køn forsvarer territoriet. Præriehundene lever  i underjordiske gangsystemer. Hele folkken hjælper hinanden med at samle føde der gemmes til vinteren, med at opretholde territoriet, og med at hold øje med rovdyr. Der vi altid være mindst én præriehund, der holder vagt, mens de andre familiemedlemmer søger føde. Opdager vagten en fare, rejser den sig på bagbenene og bjæffer, hvorved hele flokken søger tilflugt i det underjordiske hulesystem.
Gode kolonier kan gå i arv i generationer, og udbygges hver år. Den største koloni af sorthalede præriehunde, man kender til, dækkede et område på ca 65 000 km2, og bestod af ca. 400 millioner præriehunde. Normalt er kolonierne dog noget mindre, med gangsystemer på op mod 33 meter, der går ned til 5 meter under jorden. Sådanne systemer kan have op mod 70 indgange, og beskytter deres beboere mod både klimaet og mod rovdyr.

Præriehunde er meget sociale dyr, og de benytter sig af 12 forskellige kald, for eksemple alarmkald, og de karakteristiske individuelle "Jip-kald", hvor dyret strækker sig i sin fulde længde, og bokser med forbenene ud i luften, mens det siger en jip-lignende lyd. Jip-kaldene menes at være sociale kald, og det ses tit at hvis ét dyr begynder at jippe fra en lille forhøjning, vil de øvrige gruppemedlemmer også snart begynde.

Fakta

Sorthalet præriehund

Cynomys ludovicianus

Størrelse: 35-41 cm
Vægt: 0,9-1,4 kg
Føde: Plantedele
Drægtig: 35 dage
Antal unger: 4-5
Alder: 8 år
Levesteder: Åbent græsland i Nordamerika,
gerne med åbent vand i nærheden
Bestand: ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.