Vaskebjørn

Vaskebjørnen er en Nordamerikansk art, der efterhånden er meget udbredt i Europa, hvor langt de fleste dyr er undsluppet fra pelsdyr farme. Vaskebjørne er formidable til at tilpasse sig. Derfor truer undslupne Europæiske vaskebjørne mange af de naturligt hjemmehørende dyr, som skovmår, ilder og lækat.

Vaskebjørnen forveksles ofte med grævlingen på grund af det sort/hvide ansigt. Men vaskebjørnens tværstribede buskede hale og dens sorte ansigtsmaske er et tydeligt kendetegn. Vaskebjørnen har fået sit navn pga. dens grundige afvaskning af maden.

Vaskebjørnen foretrækker områder med løvtræer i nærheden af vand, men de er gode til at tilpasse sig, og findes derfor også i byer og på dyrkede arealer. Om dagen skjuler den sig  gerne i hule træer, huller i jorden eller bunker med kvas.
Hanner og hunner lever oftest hver for sig, og mødes kun i parringstiden. Hunnerne danner sammen med sine unger familiegrupper. En vaskebjørn får kun et kuld unger om året, tidspunktet er lidt forskudt, afhængigt af hvilke omgivelser vaskebjørnen lever i. Kuldet er typisk på 3-6 unger, som kan klare sig selv efter 6-7 måneder.

Vaskebjørnen er nataktiv og er meget dygtig til både at klatre og svømme. I store område regnes vaskebjørnen som et skadedyr, da den er utrolig dygtig til at komme i nærheden af husholdningsaffald, hvor den åbner låget, ligesom den er fingernem nok til at kunne åbne lukkemekanismer til hønsehuse. Dette er et tydeligt bevis for at vaskebjørne er meget intelligente. Man har endda bevist, at vaskebjørnen er utrolig god til at gennemskue låsemekanismer. Og hvis den først har lært at åbne en mekanisme, kan den huske den op til 3 år efter.

Fakta

Vaskebjørn

Procyon lotor

Længde: 60-100 cm
Vægt: 3-8 kg
Føde: Insekter, krebsdyr, muslinger, frøer,            
majs, nødder, frugt og bær etc.
Levetid:

2-6 år i naturen
op til 20 år i fangeskab

Drægtig: 63 dage
Antal unger: 3-6
Leveområde: Nordamerika, Asien, Europa,
foretrækker løvskov i nærheden af vand
Bestand: ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.