Lama

Lamaen menes at nedstamme fra guanacoen (Lama guanicoe) og blev tæmmet af de peruvianske højlandsindianere for mere end 4000 år siden. Lamaen har siden spillet en central rolle for indianerne i Andesbjergene, idet lamaen først og fremmest er blevet anvendt som pakdyr, men også ulden, skindet, kødet og fedtet har haft en vigtig rolle i udnyttelsen af lamaen.

At lamaen har spillet en meget stor rolle for højlandsindianerne i Sydamerika, ses blandt andet af de store ofringer af lamaer, som fandt sted under inkariget. Alene i inkaernes sølvminer blev der anvendt over 300.000 lamaer som pakdyr.

I dag er lamaen ikke nær så udbredt som tidligere, da den er blevet udkonkurreret af den mekaniserede verden. Lamaen lever i sociale grupper med en dominerende han og et harem af hunner. Hunnerne er drægtige i ca. 11½ måned. De slikker ikke deres nyfødte rene, da deres tunge ikke kan komme ret langt ud af munden. Derimod pusler de om, og ”nynner” for dem meget lige efter fødslen
Lamaen er som guanacoen kendt for at spytte i forsvar. Det er et velkendt fænomen, men det er nok de færreste der ved, at lamaens spyt i virkeligheden er ufordøjet maveindhold og har derfor en meget stærk lugt.

 

Fakta

Lama

Lama glama

Størrelse: Længde 220 cm
S.højde 120 cm
Vægt: Hun 130 kg
Han 250 kg
Føde: Græs,urter
Drægtig: 330 dage
Antal unger: 1
Levested: Græsningsarealer
Bestand: Ikke truet
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.