Vicunja

Vicunjaen er den mindste repræsentant for kamelfamilien og er den ene af i alt 2 vilde kamelarter i Sydamerika. Den anden vilde kamelart er guanacoen.

Vicunjaen lever på tundralignende stepper i det vestlige Sydamerika i 3.600 til 4.800 meters højde. Den lever udelukkende af flerårige græsser, som den nipper spidserne af med sin spaltede overlæbe. Vicunjaen skal helst have væske hver dag, og drikker gerne saltvand og slikker på saltholdige sten, for at få salt nok.
Vicunjaen lever i sociale grupper med en han, 5-10 hunner og deres unger. Gruppen har et fast territorium, som afmærkes med ekskrementer. Ungkarle danner omstrejfende småflokke. Parringen finder sted i marts-april, og efter ca. 11 måneder fødes normalt 1 unge.

Vicunjaen har ry for at have den fineste og mest eksklusive uld i verden, bl.a. fordi dens uld kun kan ”høstes” hvert 3.år.

Inkaindianerne har aldrig tæmmet vicunjaen. Men man indfanger de vilde dyr for at klippe pelsen og derefter slippes de løs igen. Den fine varme pels er livsvigtig for vicunjaen i de forblæste kolde bjergeområder. Netop den bløde pels blev næsten vicunjaens undergang.

Arten er i dag udryddelsestruet, og den er i dag beskyttet på forskellig vis i forskellige områder. Antallet vicunjaer er i dag stigende og nogle steder indfanger man igen de vilde dyr for at klippe dem.

Fakta

Vicunja

Vicugna vicugna

Vægt: 35-65 kg.
Føde: Græs og planter
Drægtig: 350 dage
Antal unger: 1
Alder: 20 år
Bestand: Meget truet.
Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.