Fortællinger fra Masai Mara i Kenya

Forskningsstationen i Mara North Conservancy, Masai Mara, Kenya, 2015.

Det er ikke alle, der ved det, men Ree Park Safari arbejder også med at passe på naturen og dyrelivet nede på de ægte afrikanske savanner i Kenya. Her råder parken over intet mindre end 30.000 ha vild natur midt i det fantastiske Masai Mara.

Ud over den store luksus camp, Karen Blixen Camp, findes der også en forsknings station. Denne forskningsstation er en eftertragtet måde for mange af Ree Park Safaris guider at bruge deres vintermåneder på at lave spændende projekter om områdets natur og dyreliv.

Nu kan du følge livet på savannen og nogle af projekterne gennem en spændende dagbog skrevet i den Kenyanske camp af to af Ree Park Safaris guider. 

 Jeppe_og_ida_600

På deres tur sender Ida og Jeppe løbende historier hjem til parken i Danmark. Her fortæller de om, hvordan det går med projektet og om nogle af de sjove og spændende oplevelser, de har på savannen.

For nyligt blev de bl.a. inviteret til the ved en masai, hvilket indebar visse udfordringer. 

Fra Jeppe og Idas dagbog 

Vi  har nu været i Kenya i lidt over to uger, og vi er faldet rigtig godt til i Karen Blixen Camp. Vi er så småt begyndt på vores projekt, som handler om mængden og kvaliteten af det græs, der vokser omkring bomaerne i området. Bomaer er de indhegninger, som de lokale masaier bruger til at holde deres kvæg i om natten, så de ikke bliver ædt af de vilde rovdyr.

DSC_0040-2_savannen _kvaeg _700

Den første uges tid hernede brugte vi på at lære området at kende. Denne udfordring var ligefrem lille i forhold til den udfordring, det er at prøve at sætte os ind i de mange svære problemstillinger, der er i forhold til, at masaierne skal kunne have deres kvæg på savannen sammen med det vilde dyreliv. Endelig brugte vi også rigtig meget tid på at lære de forskellige græsarter, som findes på savannen, at kende.

 Bil _savannen _700_bred

Søndag d. 9. var dagen, hvor vi fik taget vores første målinger. Målingerne blev lavet på af en af de flytbare bomaer, som bruges af masaierne. Målingerne gik fint, dog var de en smule mere tidskrævende end forventet, så i stedet for at kunne nå én boma per dag, blev det til én boma på TO dage.

På andendagen ved den flytbare boma blev vi inviteret på the hos en ung masai ved navn John. Det var meget venligt af ham, og vi gik med hen til hans bål for at få vores the. Stedet hvor John bor, kan bedst beskrives som en stor affaldssæk spændt ud mellem to pinde, og gryden som han lavede teen i, var en gammel potte, som først skulle tømmes for ko-lort.

John _hjem _savannen

Johns hjem på den kenyanske græssavanne

John kunne nærmest ikke et ord engelsk udover ”God loves you” og ”I don’t care”, men han kunne lidt swahilii, hvilket vi også har lært en smule af. Så ved hjælp af armfagter og vores begrænsede sprogkunstskaber fik vi faktisk en hel god snak.

Da John havde fået gjort gryden en smule ren, begyndte han at lave theen. Masaiernes the er meget anderledes end den vi kender her i Danmark. John startede med at hælde en stor kop mælk op i gryden. Herefter fulgte en kop vand med en kulør, der nærmest svarende til den som den danske the har. Da denne blanding kom i kog, tilsatte han noget pulver-the, og en kæmpe portion sukker.

Herpå tog John gryden med to salat blade som grydelapper, og satte den på jorden. Hvorefter han åbenbart mente, at gryden var kølet så meget af, at han kunne tage den med sine bare næver. Og sådan skænkede han os theen i to krus, som han forinden havde børstet næsten fri for fluer.

Vand _ti _te
Vand til thebrygning på masai-vis

Vi var begge bange for, at theen smagte forfærdeligt, men det var faktisk ikke så ringe endda. Den smagte ret meget af sød ko, men på mærkelig vis ikke specielt dårligt. Dog kom vi desværre ikke udenom, at vi begge havde ”lidt” problemer med maven de efterfølgende dage…

De sidste par dage hvor vi har været ud for at tage målinger, har det været i selskab med zebraer, gnuer, topier, vortesvin og giraffer, som er nogle meget nysgerrige tilskuere. Det er en helt igennem super oplevelse, selvom man hele tiden er meget fokuseret på, hvor de forskellige dyr befinder sig, og hvordan de opfører sig – vi skal jo helst vende hjem fra savannen i ét stykke. 

De bedste hilsner fra Kenya,

Ida og Jeppe

 

 

 

Ida og Jeppe studerer begge biologi på Aarhus Universitet, og de arbejder også som guider i Ree Park Safari. I et samarbejde mellem disse to steder, er de i gang med et projekt i Kenya. Her undersøger de hvilken betydning, det har for naturen, at masaiernes kvæg græsser mere eller mindre frit på græssavannen. 

Kom endnu tættere på parken og dyrene - klik her!
newslettersignupImage

Få opdateringer om parken og dyrenes hverdag

Vi udsender nyhedsbreve ca. 1 gang om måneden med nyheder fra parken og dyrenes hverdag.